Mama blog

Speelhoek maken voor een baby 6-9 maanden oud

Ik ben een Montesorri-fan en ik stond dan ook te juichen toen mijn kleine ging kruipen en zitten. Vol enthousiasme richtte ik meteen de speelhoek voor hem in zoals ik die al weken in mijn hoofd had. Wil jij ook een speelhoek die jouw baby blijft uitdagen? Kijk en lees met me mee:

Montessori voor baby’s

Je kent de Montessori basisschool vast wel, maar wist je ook dat je Maria Montessori’s gedachtegoed ook kan toepassen bij baby’s?

De pedagogische visie van Maria Montessori draait (in het kort) om zelfstandigheid. Help mij het zelf te doen is een bekende leus. Natuurlijk speelgoed (hout, stof, wol) is belangrijk, net als vrijheid om eigen keuzes te maken en zelf het tempo mogen aangeven waarom het kind leert.

Met deze visie ben ik aan de slag gegaan voor een speelhoek voor mijn zoontje. In deze blog lees je welke keuzes ik gemaakt heb en waarom. Lang niet al ons speelgoed is ‘Montessori-proof’, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Antroposofisch speelgoed spreekt mij ook aan, dat is namelijk ook van natuurlijk materiaal gemaakt net als Montesorri speelgoed. Het verschil is dat Montesorri speelgoed vaak een doel heeft. Fijne motoriek oefenen, kleuren leren.

Antroposofisch speelgoed wordt ook vaak ‘openeinde’ speelgoed genoemd. Ik heb er een blogpost over hoe belangrijk openeinde speelgoed is geschreven. Bij dit soort speelgoed kan het kind zelf bedenken waar het speelgoed voor dient. Fantasie speelt hierbij een belangrijke rol. Bijvoorbeeld: een stok kan een brug zijn, de mast van een zeilboot, een toverstok of een lepel om mee in de soep te roeren. Kinderen beschikken van nature over eindeloze fantasie! (Ik moest serieus even nadenken over wat je kan doen met een stok. Ugh volwassenen!)

En bovendien: gekregen speelgoed wordt hier ook niet snel weggedaan. Als ik denk dat het speelgoed niet helemaal in het dagelijks spel van Wolfje past, ligt het in de kast. Dan komt het alleen af en toe te voorschijn.

Het speelgoed moet ook ergens in/op/onder

Mijn vriend wist mij te overtuigen om een Ikea meubel te kopen (geen idee hoe het voor elkaar gekregen heeft). En stiekem ben ik heel blij met deze kast. Hij is echt ideaal om speelgoed op te bergen en er is echt een speciale plek om te spelen. Zo is het straks duidelijk voor mijn kleine man dat daar het speelgoed ook weer opgeruimd wordt.

Er zijn vier vakken in de kast waar een kruipende baby makkelijk bij kan. De vakken zijn redelijk groot en ik dacht dat die kleine er in zou kruipen en dan misschien vast kwam te zitten. Dat gebeurde ook. Gelukkig maar drie keer. Even achteruit schuiven en het probleem was weer opgelost.

Welk speelgoed kun je aanbieden aan een baby van 6 tot 9 maanden?

Vak 1: Een boekje (van karton)

We hebben verschillende boekjes van karton. Die van mij vind het heerlijk om plaatjes te kijken. Als we ’s ochtends beneden komen dan is dat vaak het eerste wat hij uit de kast pakt. Hij traint zijn fijne motoriek door (proberen) de bladzijden om te slaan. Dit lukt hem al met 9 maanden. Meestal gaan er meerdere bladzijden in één keer om, maar ik vind het super knap van hem. Ik wil hem absoluut stimuleren lezen leuk te vinden, dus dit is een goed begin

Vak 2: Het mandje

In het mandje zit klein speelgoed. Er zitten vier dingen in het mandje die ik regelmatig afwissel. Bovendien is het óók heel leuk om alles uit het mandje te halen en er vervolgens helemaal niets meer mee te doen. En ja, er wordt ook met het mandje gespeeld en het blijft heel.

SoortDoelSpeelgoed
1. Iets om te kauwenVoor de tandjes die doorkomenBijtring of kauwspeeltje. Op de foto een natuurrubberen dino.
2. Iets wat roltOm achteraan te kruipenBal of roller. Op de foto een roller van Little Dutch met een klein balletje erin.
3. Iets om te voelenVerschillende structuren ontdekkenDit kan van alles zijn: een knuffeltje, knisperdoekje, houten blokje, .Op de foto zie je een pittenzakje (gemaakt door oma)
4. Iets wat geluid maaktOm oorzaak gevolg te leren (ik schud dit en het maakt geluid)Rammelaar, muziekinstrument, belletjes. Op de foto een rammelaar van Grimm.
Speelgoed afwisselen voor een baby van zes tot negen maanden

Ik wissel het speelgoed af wanneer er niet meer mee gespeeld wordt. Dit is met een baby (ieder geval de mijne) nogal snel. Dus het kan zijn dat ik de volgende dag al wissel en soms ligt het er drie dagen. Het is maar net waar zo’n kleine op dat moment mee bezig is. De ene dag gaan ze hard met kruipen en is rollend speelgoed favoriet. Een andere dag krijgt hij het zitten meer onder de knie en speelt hij liever met sensorisch speelgoed of boekjes.

Vak 3: Een groot speelgoedstuk

Van de grotere spullen hebben we niet zo heel veel, dus de variatie is hier wat minder. We hebben een speelgoed octopus (die zie je een stukje achter mijn zoon op de foto boven). We hebben verder een rubberen race auto van het merk Rubbabu, een trommel die vroeger van mij was, een Oball met van die grote ringen en een oude speelgoed telefoon (zo’n jaren 80 ding, is ook van mij geweest) maar daar vind mijn zoon voorlopig nog niets aan. Zijn neef van 1,5 ging er echter helemaal los op, haha.

Vak 4: mand met het overige speelgoed

Mijn zoon kan de mand er (nog) niet uit krijgen. Het speelgoed waar momenteel niet mee gespeeld wordt, wordt daar opgeslagen. In de toekomst zal ik hier iets anders op moeten verzinnen als ik niet wil dat de hele woonkamer bezaaid ligt.

Geen speelgoed op batterijen

We hebben welgeteld één speelgoedding dat op batterijen werkt. Zo’n leeuwtje met knoppen en dan komt er een muziekje of een stem uit. Die hebben we gekregen, maar die ligt nooit in de speelgoedkast. Ten eerste omdat ik speelgoed met batterijen niet veilig vind. Zelf had ik ooit een speelgoed hondje toen ik vier was die was gaan lekken. Heel mijn beddengoed zat onder de batterijen smurrie. Yikes! Kinderen onder een jaar stoppen alles nog in hun mond, dus hij mag alleen onder toezicht met de leeuw spelen. Ten tweede word ik helemaal gek van die stemmetjes. Nog erger: mijn vriend gaat die stemmetjes nadoen als dat ding allang uitstaat. (Ik ben dol op brullen, roaaar!) Je kan mij er echt de kast mee opjagen.

Hoe en wanneer afwisselen?

Dat kun je doen naar believen. Sommig speelgoed vervult twee taken: zoals rollen en geluid maken. Kijk naar je kind en welk speelgoed het op het moment leuk vind. Probeer soort gelijke dingen uit. Zo had mijn zoon een fase waarin hij alles ging schudden om te kijken of het geluid maakt. Dan zorgde ik ervoor dat hij verschillende speeltjes had die verschillende geluidjes maakten.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. […] schreef ik over een speelhoek inrichten voor een baby van 6 – 9 maanden. Daarin legde ik ook uit hoe je Montesorri kan toepassen voor baby’s. Dit heeft voor ons […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *