Mama blog

Goedkoop ecologisch speelgoed: houten ringen

In de rubriek: ik wil graag verantwoord en natuurlijk speelgoed aanbieden, maar het is zo duur. Een van mijn oplossingen daarvoor wil ik vandaag met je delen: houten ringen.

De houten ringen die ik gebruik voor mijn baby zijn 7 centimeter in diameter. Ze zijn gemaakt van blank beukenhout en speciaal gefabriceerd om kinderspeelgoed van te maken. Ze kostten mij 1 euro per stuk. Je kunt ze kopen bij verschillende brei/haak winkels of webwinkels.

Waarom ik ze zo fijn vind? Omdat ze puur hout zijn. Dat betekent geen schadelijke verf of andere stoffen. Van FSC hout, dus zo min mogelijk uitstoot van CO2. Jippie! Maar het andere belangrijke: maakt het ook leuk speelgoed? Je zult je verbazen wat je allemaal met een houten ring kan. Kijk je mee?

1. Bijten

Bij een baby worden de ringen hiervoor waarschijnlijk het meest gebruikt. Ze zijn makkelijk op te pakken voor kleine handjes en goed om in te bijten voor kleine tandjes. Ze worden hier thuis heerlijk gebruikt om op te knauwen en kwijlen. (Ohja, ze zijn ook heel leuk om te gooien).

2. Stapelen

Een stapeltoren is te moeilijk voor kinderen onder een jaar. Je kan de ronde schijfjes eraf halen. De houten ringen met de grote gaten gaan veel makkelijker over de stok heen. Als dat ook nog te moeilijk (zoals voor mijn kleine van 9 maanden) is het ook heel leuk om ze erop te doen voor je baby. Pakt je baby het hele ding op of gaat zij of hij de ringen een voor een pakken?

3. Pakken

Over een voor een pakken gesproken, dit is ook een goede oefening. Mijn zoontje lukt het als ik de ringen om mijn vingers doe om ze stuk voor stuk eraf te pakken. Hij pakt ze er echt een voor een af tot hij ze allemaal gehad heeft. Om ze vervolgens weer te gooien. Blijkbaar blijft dat toch het leukste.

4. Brievenbus

Nog een bus van de kunstvoeding over? Snij met een klein mesje een gat groot genoeg zodat er een ring in kan. Voila een brievenbus! Een goede manier om oog-hand coördinatie te trainen. Mijn kleine snapt er nog niets van, maar dat komt vanzelf wel. Toch?

5. Contrast & tast

Ik heb bij paar ringen gekleurd draad eraan gehaakt. De vrolijke kleurtjes zijn een variatie op het blanke hout. Dingen met groot contrast in kleur zijn aantrekkelijk voor kleine baby’s. Bovendien voelen ze het verschil tussen hard (het hout) en zacht (de draad). Het draad is trouwens gemaakt met natuurlijke verf, heeft een oekotex keurmerk, dus geen chemicaliën! Ik ben trouwens helemaal niet behendig met haken. Ik kan verder niets haken behalve dit! (Ik heb het geleerd met een YouTube video). Je kan het ook proberen met voedselkleurstof.

Ik had ook nog een groene, maar waar die is gebleven?

Ik weet zeker dat dreumesen en peuters er weer hele andere bestemmingen aan kunnen geven. Dus zeker ook toekomst proof! Kleuren leren, rollen, sturen, bouwen. Het lijkt me heel leuk om te zien wat voor dingen kinderen hiermee kunnen bedenken!

Weet jij nog leuke dingen om te doen met houten ringen?

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *