Mama blog

DIY: makkelijk speeltje voor de fijne motoriek

Zelf iets knutselen voor je kind, ik ben er gek op! Dit speeltje is heel makkelijk zelf te maken. Ik was met baby erbij in een kwartier klaar. Het is ideaal om de fijne motoriek te oefenen. Je baby leert met duim en wijsvinger een klein voorwerp vast te pakken.

Het is de bedoeling dat je kleintje aan de lintjes gaat trekken. Aan beide kanten zit een knoop in het lint zodat je ze heen en weer kan bewegen zonder dat het lint eruit komt.

Voor mijn zoontje Wolfje van 11 maanden maakte ik dit speeltje. Het was even oefenen samen, maar hij heeft het nu helemaal door! De eerste keer heb ik het voor hem vastgehouden. Hij pakte al meteen een lintje en begon er aan te trekken. Resultaat: grote glimlach op het gezicht!

Wolfje bleef wel trekken aan het lintje ook al was het lintje ‘op’. Ik wees vervolg naar de andere lintjes en begon hij vervolgens daar aan te trekken. Na een paar keer had hij het door!

Ben je klaar om ook een leuk speeltje te maken?

Wat heb je nodig?

  • Deksel van een melkbus of een stuk stevig karton
  • Scherp voorwerp om gaten mee te prikken
  • Brede naald
  • Lintjes (ik gebruikte ze van de HEMA)
  • Optioneel: lucifers of aansteker

Let’s go!

Stap 1: Gaten boren

Ik gebruikte onze vleesthermometer om gaten in de deksel te prikken. Je kan ook een scherp mes of schaar gebruiken en verder uithollen met een sateprikker.

Zorg ervoor dat het lint er soepel doorheen kan bewegen, maar niet uit het gat kunnen schieten. Het ligt er dus een beetje aan wat voor lint je gebruikt. Het lint wat ik gebruikte is 1,5 centimeter breed.

Zorg ervoor dat de ondergrond die je gebruikt een krasje of beschadiging kan/mag hebben. Ik gebruikte onze tuintafel. De spleet tussen de planken waren ideaal om boven te prikken. (Zo kan je lekker door blijven duwen, zie bovenstaande foto).

Stap 2: Lintje door een naald heen wurmen

Als je het lint afknipt zodat er een puntje ontstaat, krijg je deze makkelijker door de naald.

Stap 3: Haal de naald en het lint door het gat

Als de lint door het gat zit, kun je de naald eraf halen. Ik deed een driedubbele knoop aan de ene kant. Laat daarbij een paar centimeter lint over na de knoop, zo kan je kindje het lint nog vastpakken. (zie volgende foto).

Bepaal dan hoe lang je de linten wilt. Ik deed de middelste iets langer dan de andere: 40 centimeter. De andere vier linten waren bij mij 30 centimeter lang.

Stap 4: Bijna klaar!

Als je de lengte hebt bepaalt leg je aan de andere kant ook een dikke knoop, zodat het lint niet eruit getrokken kan worden.

Herhaal alle stappen totdat je alle linten gedaan heb. (Ik deed er 5, want zoveel kleuren lint had ik. Je mag natuurlijk zelf kiezen hoeveel linten je wilt).

Optionele stap: de linten dichtschroeien

Om de linten wat langer mee te laten gaan, kan je ze dichtschroeien met vuur. De linten zijn normaal gesproken wat rafelig waar je ze afgeknipt hebt. Dit kan verder gaan rafelen waardoor je kindje geen lint meer heeft om vast te pakken.

Om dat te voorkomen neem je een lucifer of aansteker en haal je het uiteinde van het lint kort door het vuur. Je hebt de vlam en daar beweeg je rustig het uiteinde van het kind doorheen. Synthetisch lint vat geen vlam, maar verschroeid. Zo krijg je aan het uiteinde een hard stukje. (Zie onderstaande foto).

En dan? Spelen maar natuurlijk! (En de motoriek oefenen!)

Laat je me weten als je ook een poging waagt met dit project (je)? Veel speelplezier voor erna!

Liefs Karin

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *