Mama blog

Baby-uitzet: wat heb je nou écht nodig?

Fijn hoor al die lijstjes van winkels, instanties en anderen. Ieder lijstje is anders en het ene lijstje nog langer dan de andere. Wat als je niet zoveel geld hebt of je wilt gewoonweg niet zoveel spullen in huis halen. (Zoals ik toen mijn kleine werd geboren. We woonden in een appartement van 45m2). Dan wordt het tijd om na te denken wat heb je nou eigenlijk écht nodig voor je baby?

Hoewel iedereen andere voorkeuren heeft, kunnen we toch over het minimale wel eens worden. (Warmte, liefde, eten: dat sowieso!). Maar om het nieuwbakken ouders het iets makkelijk te maken en veiliger voor de baby heb je toch wel aantal dingen nodig. Mijn kleine is nu 9 maanden en ik kijk graag samen met je terug welke spullen is nu echt gebruikt heb en welke lagen te verstoffen. Mijn essentials-lijst vind je onderaan dit bericht.

1. Een veilige plek om te slapen

Co-sleeper, wieg of ledikant: Ook al sliepen wij soms met de baby, dat deden we ook niet altijd of de hele nacht. Bovendien moet de baby ook overdag een veilige plek hebben om te slapen. De eerste 8 weken hadden wij een co-sleeper gehuurd. Daarna is onze kleine in zijn ledikant gegaan die bij ons op de kamer stond. Met 6 maanden is hij naar zijn eigen kamer gegaan.

Matras: Je kunt je kindje niet in een kaal bed leggen toch? Mijn tip: let op Oekotex keurmerk, dan is het product getest op schadelijke chemicaliën en is het veilig bevonden.

Hoeslaken en molton: Ik had vier hoeslakens voor mijn kleine. (Twee zelf gekocht en toen nog twee gekregen). Veel te veel! Maar ik had dan ook een schone baby. Hij heeft nog nooit zijn hoeslaken vies gemaakt. Aan twee katoenen hoeslakens en twee molton (geen plastic matje) heb je wel genoeg. En als je toch een spuger blijkt te hebben, kun je altijd bijkopen.

Deken of slaapzak: De eerste vier maanden gebruikten wij een deken met laken eronder (we bakerden hem ook in). We hebben 1 deken en 2 lakens. Met 4,5 maand begon hij om te rollen en zijn we overgestapt naar een slaapzak.

Kruik: wij hadden één aluminium warmwaterkruik en dat was zeker genoeg.

2. Eten

Borsten + hulpmiddelen: Ga je borstvoeding geven? Mijn tip: zorg dat je al ‘hulpstukken’ in huis hebt. Grote kans dat de borstvoeding niet meteen van een leien dakje zal gaan. Dit zeg ik niet om je te ontmoedigen, maar omdat het heel reëel is. (Tenzij je al eerder borstvoeding hebt gegeven). Ik had al deze dingen niet in huis en na een zware bevalling moest ik al snel gaan bijvoeden met kunstvoeding. Bovendien raad ik een cursus echt aan, zo weet je precies wat je moet doen! Het lijkt eenvoudig, maar het viel mij toch erg tegen ondanks dat ik me er goed in verdiept had.

Flesjes + voeding: Als je van tevoren weet dat je geen borstvoeding kan of wil geven heb je wat meer attributen nodig. Een flessenset met speentje voor 0+ maanden is genoeg. Wij deden met 5 flesjes toen hij nog de 150 ml flesjes had en doen nu met 3 flesjes van 250 ml. Wij gebruikten van de 150 ml de Medela flesjes met Calma speen. Ik vond ze erg goed werken, maar ze gaan wel snel lekken en ze zijn nogal prijzig. Toen ik gestopt was met de borstvoeding zijn we de 250 ml flesjes van Medela en een Difrax speen erop gaan gebruiken. Wist de dat bijna alle speentjes van verschillende merken op andere merken flesjes past? Behalve Philips Avent, die heeft eigen speentjes. Kan een handig om te onthouden zijn, aangezien sommige baby’s erg kieskeurig zijn qua speentjes.
Qua voeding raad ik Hipp aan. Dat is biologisch en er zit geen suiker in. (Ja in sommige zit glucose, let er alsjeblief op!)

3. Kleding

Rompers: Wikkelrompers! Ik ben zo’n mama die erbij zweert. Ik vond het verschrikkelijk om mijn zoontjes kleine hoofdje in die gaten te wurmen. Mijn advies is ook om rompers met stretch te kopen. Die zijn zoveel fijner om aan te trekken! Een baby wordt niet zo snel vies (wacht maar tot ze gaan eten), dus veel rompers is niet nodig. Wij gebruikten – 2 rompers in maat 44 (maat 44 heeft hij twee weken aangehad),
3 rompers met lange mouw in maat 50/56 en
2 rompers met korte mouw in maat 50/56.
Twee van de rompers waren van wol en wol-zijde. Ze zijn best prijzig, maar ze zitten zo fijn! Wij hebben ze van het merk Cosilana. Ze vallen een beetje groot uit en ze rekken lekker mee, dus je kunt ze lang gebruiken. Ze zijn heel zacht en comfortabel. Bovendien is wol zelfreinigend, je hangt het een nachtje buiten en het is weer fris.

Truitjes: Hier ook het liefst wikkel of goede stretch. Wij gebruikten vijf truitjes in maat 50/56. We hadden ook een wol-zijde truitje (op de rechter foto te zien), die een beetje groot was maar wel heerlijk comfortabel was.

Broekjes: broekjes zijn het makkelijkst om aan te trekken, maar ik verkies altijd broekjes van een zachte en soepele stof. Het liefst ook met een voetje eraan, zo gaan die sokjes niet steeds uit! Onze jongen had twee broekjes in maat 44 en vier broekjes in maat 50/56.

Sokjes: Heb je niet veel van nodig (alsof ze vies worden). Drie paar. Klaar.

Vestje of jasje: Ik had een super leuk vestje van Noppies gekregen voor buiten in maat 50. Veel te klein, in de tweede week al! (Ook die van de Prenatal was knudde, kreeg zijn armpje er amper in). Hij droeg vanaf week twee één jasje in maat 56 van de Zeeman. Zo paste er ook nog een baby met truitje in.

Mutsjes: wij hadden een wollen strikmutsje (ideaal, deze dingen zitten tenminste niet te strak). Een twee grotere mutsjes, die hij in het begin over zijn wollen strikmuts droeg.

4. Verzorging

Luiers: De eerste drie weken gebruikten we wegwerp luiers. Het was allemaal wel zwaar genoeg en ons Wolfje was klein en paste nog helemaal niet in zijn wasbare luiers. Hier is ook de keuze aan jou, wegwerp of wasbaar?

Hydrofieldoeken: Sla ze maar in! Dit zal je vaker tegenkomen, ze zijn ontzettend handig. Wij gebruiken 3 grote hydrofieldoeken en 6 kleine doeken.

Billendoekjes: mijn wasbare billendoekjes vind ik ideaal. We hebben er een stuk of 20. Ze maken veel beter schoon dan wegwerpdoekjes. Qua wegwerpdoekjes raad ik Waterwipes aan, het is echt alleen een doekje met water en wat fruitextract. (Alle andere doekjes vind ik ook stinken bluh).

Kokosolie: vergeet zinkzalf of sudocrème. Zelf gebruik in alleen maar kokosolie voor de huid en de billen. En mijn zoontje (nu 9 maanden) heeft nog nooit luieruitslag gehad. Als hij een beetje rode plekjes heeft, even laten luchten, kokosolie erop en bij de volgende luierwissel is het alweer bijna verdwenen. Een pot van de supermarkt werkt prima (je hebt met kokosgeur maar ook geurloze).

Lanoline: voor jezelf als je borstvoeding geeft maar ook voor schrale plekjes op de huid van je baby. Je kan de tepelzalf van Medela bijvoorbeeld gebruiken. Dat is 100% lanoline (vet van schapenwol) en dus een 100% natuurlijk product. Ik doe met mijn tube een half jaar.

Thermometer: wij hadden er toevallig twee. (We hadden er al een en we kregen er nog een in ons kraampakket). Met eentje kom je er ook wel, als je het maar ontsmet met alcohol (sowieso een goed idee, ook al heb je er twee).

Nagelvijl: die nagels worden scherp! Beter afvijlen voordat ze zichzelf openkrabben. Ik kocht een setje zandvijlen bij de Kruidvat voor een paar euro.

5. Vervoer

Autostoeltje: hier twijfelde ik eerst over, want ik dacht ja we hebben geen auto. Ik wilde ook graag thuisbevallen, maar had besloten alvast één in huis te halen. Gelukkig, want het werd een zwaar medische bevalling in het ziekenhuis. Daarna hebben we genoeg de auto van opa en oma geleend om de autostoel ook te kunnen gebruiken.

Kinderwagen: Wij kozen voor alleen de wandelwagen, zonder kinderwagenbak. Wandelingen deden we met de autostoel op de wagen en/of in de draagdoek. Bij langere wandelingen wisselden we dus af. We zijn met vijf maanden de wandelwagen gaan gebruiken.

Draagdoek/zak: De eerste drie maanden gebruikten we een draagdoek, maar dat vond ik toch wat lastig als ik alleen met Wolfje erop uit wilde. Dus kwam er daarna een draagzak en die gebruiken we 6 maanden later nog steeds heel veel.

Andere dingen die ik in huis had:

Een schapenvachtje: mijn zoontje heeft de eerste drie maanden van zijn leven op een schapenvachtje gelegen. Die stopte ik onder zijn hoeslaken in bed (mag officieel niet!) of overdag in de box. Het was een kortgeschoren vachtje speciaal voor baby’s en heeft hem lekker warm gehouden.

Babybox: Wij hadden wel een box staan (ons appartement had een hele koude vloer, daar we boven een supermarkt woonden). Soms wilde mijn zoontje vanaf dat hij drie maanden was ongeveer even lekker op zich zelf zijn en de ruimte hebben om te ontdekken. Daar was de box ideaal voor. Toen we verhuisd waren en hij begon te kruipen met 8 maanden, hebben we de box weggedaan.

Voedingskussen: ik was niet van plan om er een te kopen, maar ik kreeg er een van een vriendin. En wat heb ik veel gebruikt! Tijdens de zwangerschap om mee te slapen, tijdens borstvoeding geven en nu als ‘stootkussen’ zodat hij zich niet aan de salontafel kan stoten tijdens het kruipen.

Luieremmer: Ik weet dat veel mensen dit ding niet gebruiken, dus daarom staat hij niet tussen de ‘essentials’. Ik gebruik de emmer voor de wasbare luiers. Tegenwoordig staat de emmer beneden bij de trap, alle luiers, doekjes en vieze kleding gaat erin en gaat aan het einde van de dag mee naar boven

Lijst van wat ik zelf écht nooit gebruikt heb (en dus mijn zoon ook niet):

 • Shampoo’s, zeepjes etc. Ik was mijn kleine alleen met water en daar wordt hij schoon genoeg van. Zo ruikt hij heerlijk naar zichzelf, wat ik zelf echt zo fijn vind!
 • Fopspeen: we hadden er een gekregen, maar hij moest er werkelijk niets van weten.
 • Babyfoon: in zowel het huis als de tuin horen we hem gewoon.
 • Badstandaard: vond op de grond makkelijker. Hoefde ik niet met emmers water te tillen.
 • Badcape: gewone handdoek met hydrofieldoek werkt ook.
 • Badthermometer: je hebt zelf ook een huid, wij testte het gewoon met onze elleboog.
 • Krabwantjes: gewoon de nagels vijlen, was er bij ons niets aan de hand.
 • Spijkerbroekjes: gekregen maar die dingen zijn veel te stijf.
 • Knie-pads: van die bandjes voor de knieën als ze leren kruipen. Ik vond het een gedoe om aan te trekken, ze zaten te straks en kruipen deed hij toch wel.
 • Baby-nestje: Het ziet er schattig uit, maar voor mij geen toegevoegde waarde. Als mijn kleine geborgenheid wilde, hield ik hem wel vast 🙂
 • Monddoekjes: Misschien ga ik ze later nog gebruiken?
 • Washandjes: als je geen zeepjes gebruikt, heb je ook niet echt washandjes nodig.
 • Voetenzak voor in de autostoel of kinderwagen. We hebben de hele winter zonder gedaan. We hebben de kleine man goed aangekleed, dekentje en regenhoes erover. Hij is (met 9 maanden) nog nooit ziek geweest.

Wat ik heel kort gebruikt heb:

(en dus niet waard vind om nieuw te kopen, maar meer tweedehands of lenen als het toch wilt proberen):

 • Babybad: Onze kleine ging meestal mee onder de douche. Heerlijk huid-op-huid contact (ook papa vond het super). Bovendien heb je met een badje maken zoveel gedoe om de temperatuur goed te krijgen en heb je die eindelijk goed, is het na 4 minuten al weer afgekoeld. Onze kleine man vond het zelf wel erg lekker in bad, maar de douche kon hij ook heel erg waarderen.
 • Klamboe: Okay toegegeven totaaal niet nodig, maar ik vond het toch fijn. Ik heb de klamboe vanaf 8 weken (toen hij van de cosleeper naar zijn ledikant ging) tot en met 5 maanden gebruikt. Mijn kleine slaapt alleen als het heel erg donker is. De klamboe maakte het net een stukje donkerder en behaaglijker. Hij sliep beter in zijn ledikant (die nog steeds bij ons op de kamer stond) dan in zijn co-sleeper. Na vijf maanden ging hij aan de klamboe trekken en heb ik hem weggehaald.
 • Aankleedkussen: Ik heb het ongeveer een half jaar gebruikt. Dus of het echt nodig is? Een aankleedkussenhoes is echt wat overbodig mijns inziens, we legden er toch altijd een dikke handdoek bovenop. Nu doe ik een luierwissel gewoon op een kleed op de grond of op de bank.
 • Boxpakjes: Deze vond ik vooral fijn tussen de 2 en 7 maanden. Papa vond het erg handig met verschonen. Ik vond ze fijn omdat bij die kleintjes de truitjes zo omhoog kruipen. Als ze wat groter worden blijven die kleertjes op de een of andere manier wat beter zitten.
 • Klein dekentje: Die gebruikten we in de autostoel. Maar mijn kleine werd dan ook geboren in oktober en het werd al snel kouder.

Mijn lijst van must-haves:

Alles wat ik hierboven genoemd heb als ‘echt nodig’ hier nog een keer handig in één overzicht:

 • Co-sleeper, wieg of ledikant
 • Matras
 • 2 hoeslakens van katoen
 • 2 moltons
 • 2 lakens
 • 1 deken van katoen of wol
 • 1 kruik (eventueel een kruikzak)
 • Borstvoedingshulpstukken of flessenset en kunstvoeding
 • 7 rompers (wikkel of stretch van katoen/wol/zijde/bamboe)
 • 3 boxpakjes (in plaats van truitje/broekje)
 • 5 truitjes (katoen of bamboe met stretch)
 • 5 broekjes (zacht en soepel, liefst met voetjes)
 • 3 mutsjes (één wollen, twee groter van katoen)
 • 3 paar sokjes
 • vestje (in grotere maat zodat het over de kleertjes past)
 • Luiers: een pak newborn of wasbare set
 • 3 grote hydrofieldoeken
 • 3 kleine hydrofieldoeken
 • Billendoekjes (20 wasbare of wegwerp)
 • Kokosolie
 • Madela tepelzalf of andere lanoline
 • Thermometer
 • Nagelvijl
 • Autostoeltje
 • Kinderwagen of draagdoek/zak

Je kan de lijst aanvullen met wat je zelf denkt nodig te hebben natuurlijk. Iedereen is anders. En iedereens portemonnee is anders. Hoeveel geld wil je uitgeven, want je kan het echt zo bont maken als jezelf wilt. Wij hadden de hele uitzet voor 800 euro, inclusief nieuwe kinderwagen en autostoel. De kinderwagen was een showroommodel, de autostoel een ouder model. We kregen de volgende zaken: paar setjes kleding, speelgoed, ledikant en 15 wasbare luiers met overbroekjes. Niet meegerekend: de huur van de co-sleeper en van de borstkolf.

De uiteindelijke conclusie:

Wat je kindje vooral nodig heeft is liefde, warmte, eten en schone kleding. De rest is bijzaak. Het gaat hierbij om hoe makkelijk kun je het jezelf maken, of hoe luxe? Ik kwam er achter hoe weinig je de eerste maanden nodig hebt. Ja, rust heb je nodig om te herstellen. Dus denk bij de baby-uitzet ook vooral aan jezelf. Haal je favoriete thee in huis, een nieuwe zachte trui, wollen sokken. Je hebt ook écht wat verdient na de bevalling.

Voor de mama’s die al bevallen zijn: wat zijn jouw essentials (of onnodige dingen) en welke tips zou jij aan een mommy-to-be geven?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *